a
kat-lash-mihalnice
 • Beauty  • História natáčok na vlasy: Kedy boli vynájdené a ako ďaleko došli

Natáčky na vlasy sú obľúbenými nástrojmi kvôli všestrannosti, ktoré poskytujú. V skutočnosti môžete pomocou tohto nástroja vytvoriť rôzne vzhľady. Navyše ich môžete použiť aj na pridanie objemu vlasov. Kvôli týmto výhodám mnoho žien používa tento stylingový nástroj už od staroveku. Aby ste mali lepší prehľad, tu je vývoj natáčok, počnúc prvými natáčkami na vlasy, až po moderné natáčky.

PRVÉ NATÁČKY NA VLASY

Metódy natáčania vlasov sa začala v roku 1500 p.n.l. V tom čase si starí Egypťania obmotavali vlasy okolo drevených palíc. Potom využili slnečné teplo na nastavenie kučier.

Okrem starých Egypťanov používali aj starí Gréci nástroj na natáčanie vlasov známy ako calamistrum. Tento nástroj bola dutá rúrka vyrobená zo železa a často sa zahrievala v drevenom popole a potom sa používala ako natáčky. Potom starí Gréci používali včelí vosk na úpravu kučier.

calamistrum-natacky

Evolúcia natáčiek na vlasy pokračovala stovky rokov neskôr. V priebehu 19. storočia sa natáčky začali podobať na natáčky, ktoré používame dnes. Avšak vtedy boli vyrobené z kovu a boli potiahnuté kožou a látkou, aby boli pohodlnejšie. Typicky sa používali cez noc. Keď prišlo ráno, odhalili sa pôvabné kučery.

KULMA

V roku 1872 francúzsky kaderník Marcel Grateau vynašiel kulmu. Tento nástroj na úpravu vlasov sa zahrieval nad plynovým horákom. Ako taký ho používali iba profesionáli. Bohužiaľ, teplota tohto nástroja bolo ťažké kontrolovať. Z tohto dôvodu by jeho používanie často viedlo k spáleným vlasom, popáleninám a kučerám, ktoré by nespevnili.

ELEKTRICKÉ VLASOVÉ NATÁČKY

Po stovkách rokov pokračoval vývoj natáčok na vlasy. Aby som bola konkrétna, elektrické natáčky vynašiel Soloman Harper v roku 1930. Po niekoľkých rokoch Soloman Harper aktualizoval dizajn svojich elektrických natáčiek; tento stylingový nástroj sa však stal populárnym až v 60. rokoch.

NATÁČKY DNEŠNEJ DOBY

1. PENOVÉ NATÁČKY

Trvalá sa stala populárnou v 80. rokoch minulého storočia. Nie všetky ženy však môžu ísť do salónu, a tak bola vynájdená alternatíva, ktorou boli penové natáčky. Vtedy ženy používali penové valčeky a nanášali si na vlasy čpavok, aby vytvorili kučery “väčšie ako život”, čo je populárny výrok z 80. rokov.

2. NATÁČKY NA PARU

V roku 1923 Hugh a William Macdonald vytvorili stroj na natáčanie vlasov, ktorý bol poháňaný parou. Potom sa para stala populárnou voľbou na nastavenie kučier, najmä v 70. a 80. rokoch.

V roku 1984 Richard Caruso predstavil svoje plastové a penové natáčky ktoré boli navrhnuté na zlepšenie nastavenia pary. Dokonca aj dnes veľa žien stále používa tento inovatívny nástroj na natáčanie vlasov.

3. NATÁČKY BEZ TEPLA

V posledných rokoch sa natáčky vyvinuli tak, že znesú tepelnú aj neteplú úpravu vlasov. Dnes už môžete používať natáčky na vlasy s jemnou a penovou textúrou, ktorá vám umožní pohodlne spať pri natáčaní prameňov. Napriek týmto vynálezom sa natáčky stále vyvíjajú. Zároveň sa vymýšľajú aj nové dizajny; preto môžeme v budúcnosti očakávať viac inovatívnych dizajnov.