a
kat-lash-mihalnice
 • CESTOVANIE  • Skutočný Raj – Sukromný Ostrov Vatulele, Fidži
plaz s bielym pieskom

Skutočný Raj – Sukromný Ostrov Vatulele, Fidži

Keď som letela z mesta Nadi (Fidži) na Vatulele, a zahliadla som ostrov po prvý krát, cítila som sa ako Krištof Kolumbus keď objavil Ameriku. Hneď som vedela, že toto je miesto, ktoré som vždy chcela objavit. Krásna bohatá vegetácia rozprestierajúca sa kilometre po zemi, pláže s bielym pieskom a modré lagúny mi ihneď dali pocit šťastia. Z lietadla som na konci pláže videla opustenú starú loď ktorá bola zapichnutá v piesku. Ostrovu dodávala záhadný pocit, ako keby to bol dáky ostrov pokladov.

S Deziderom po prílete na Vatulele

Po pristání na zelenej, neupravenej dráhe som sa nemohla dočkať, až prejdeme džungľou a zistím o čom toto miesto je. Keď sme dorazili do strediska, privítal nás srdečný personál. Miestni obyvatelia, ktorí tvoria personál strediska, sú “nedotknutí” vplyvmi západneho sveta a udržiavajú si svoju jednoduchosť a dobrosrdečnosť. Hned na zaciatku sme mali čest stretnúť aj nových majiteľov ostrova ktorí nestrácali čas, a okamžite nás vzali na prehliadku tohoto krásneho miesta. Prvou zástavkou bolo Jazero červenej krevety. Bolo to mystické miesto, ktoré každému odporúčam vidieť. Na útese, ktorý sa šíri po ostrove, sme videli krásny dom majiteľa, ktorý vyčnieval zo skál ako hrad kráľa mora Poseidona. Modrá obloha s hustými bielymi mrakmi dotvárala dokonalý obraz.

Čerstvé ovocie v ručne pletenom košiku

Hneď som si pomyslela aká je to škoda že sme sem prišli len na štyri dni. Vedela som, že popri práci nebudem mať čas si tento ostrov poriadne vychutnať. Stredisko bolo uprostred renovácie a uzavreté pre verejnosť, čo znamenalo že sme ho mali celý ostrov len pre seba.

Čo robilo toto miesto doslava magické boli motýle. Zakaždým, keď som kráčala z pláže do môjho bungalova, motýle by sa okolo mňa zoskupili a odprevadili by ma až k dverám. V živote som nič také nevidela a ani nezažila. Opustená loď na konci pláže, ktorú som videla z lietadla sa má časom zmeniť na niečo veľkolepé, čo žiadny iný ostrov nemá. To ale prezradit nemôžem.

Kedže milujem prírodu, nevadilo mi, že si na mojej terase obrovské žaby celé noci zahrievali svoje bruchá. Noci boli veľmi pokojné a vedela som si predstavit že asi takto nejako to vyzerá keď žijete v raji. 

Náš bungalov
Autentické zariadenie

Fakty o ostrove Vatulele

Let z Nadi trvá zhruba 25 minút. Ostrov leží na 31 štvorcových kilometroch. Vatulele je v oceáne obklopený nádhernými korálovými útesami čo z neho robí ideálnu dovolenkovú destináciu pre potápanie a snorklovanie. Počas môjho krátkodobého pobytu som sa naučila niečo aj o domorodcoch, ktorí tvrdo pracujú na tom, aby bol pobyt každého úžasným zážitkom. Všetkých, zhruba 1000 obyvateľov žije v štyroch dedinách v severnej časti ostrova. Pestujú si svoju vlastnú zeleninu a vyrábajú tradičnú tkaninu zvanú masi. Na ňu potom maľujú a tak z nej vzniká typ umenia TAPA. Z tejto látky potom šijú ich tradičné oblečenie a taktiež prestieranie na stôl. Taktiež si vyrábajú vlastný kokosový olej! Vedeli ste, že na prípravu malej fľaše kokosového oleja je potrebných 30 kokosových orechov? Dosť, však?

Pobyt ubehol až moc rýchlo a vôbec nebolo ľahké sa odtial vrátiť do ruchu západného sveta. Je tomu už pár rokov a poviem vám pravdu, že odvtedy som precestovala a navštívila veľa exotických miest. Ale ani jedno miesto sa nepriblížilo k takému čaru, aké ostrov Vatulele vyžaruje.